>>>A LEGRFRISSEBB HÍREK AZ EGYÜTTESRŐL <<< infó + koncertszervezés >
 

Tomáš Kočko-t és zenekarát több külföldi országban is szívesen sorolják a műfaj értői azokba a kategóriákba, ahova a svéd Hedningarnat, vagy éppen a Muzsikást. Hazájukban, Csehországban a beszkidi Chieftains-ként, vagy a morvai Jethro Tull-ként emlegetik őket.

Az énekes-zeneszerző, Tomáš Kočko megzenésített versekkel került a köztudatba, melyek tartalmát a Morvaország, Szilézia és Szlovákia területén átnyúló Beszkidek hegység nyelvjárását és az ottani emberek múltját, jelenét megörökítő Ladislav Nezdařil költő versei alkották. Műsorai során népszerűsítette és sokak számára tette ismertté az idős költőt, akinek verseit szülőhazája hegyei, az ott élő emberek hétköznapjai és szokásai, valamint e vidék hőseiről szóló történetek ihlették. A költő megzenésített versei teszik ki mai napig is Kočko repertoárjának jelentős részét, melyet a kilencvenes évek óta a "Tomáš Kočko & Orchestr" nevű, felállását gyakran változtató, formációval ad elő.

Az együttes repertoárjának másik meghatározó részét a saját alkotások teszik ki, melyeket leginkább a helyi "betyár"-mondakör ihletett, főleg Ondrásról, a beszkidek legendás hőséről. A repertoár harmadik részét az egyéni hangzásvilággal házasított, eredeti morva népdalok alkotják.

A zenekar a közép-európai világzenei együttesek élbolyába tartozik. Az egyedi hangvételű előadó, énekes, zeneszerző, színházi előadások szereplője és zenésztársai a történelmi Morávia gazdag kulturális, vallási és népzenei hagyományainak a modern zenei műfajokkal való "házasításában" vállal jelentős szerepet. Zenéjük elsősorban akusztikus hangszereken: gitárokon, hegedűkön, cimbalmon, furulyákon szólal meg, de igen széles a hagyományos népi hangszerek skálája is. A letisztult népzenei elemek gazdag érzelmi töltéssel "élednek újra", a ma emberének zenei világához hozza közel a ritmikai háttér, amely bőséggel merít a modern hangzás "kellékeiből", a rock, a heavy metal, olykor a jazz világából is.

Öt önálló nagylemezük jelent meg, a legutóbbi, Poplór című gyűjtemény 2006-ban elnyerte az Andel (Angyal) cseh zenei díjat a világzenei kategóriában, és a World Music Chart-on a 13. helyig kapaszkodott. Az együttes névadója további 4, főképp színházi előadások zenéjét megörökítő lemezen is szerepel szerzőként, előadóként.

Csehország legnagyobb fesztiváljainak (Colours of Ostrava, United Islands of Prague, Rock for People) rendszeres résztvevői, de már számos nagy európai világzenei találkozón is felléptek, például a varsói Ethnosfera-n, Franciaországban a "Le village européen des nouvelles musique traditionelles" fesztiválján, 2007-ben az európai műsorszolgáltatók szövetségének, az EBU-nak a világzenei fesztiválján, az írországi Corkban.

Tomáš Kočko és zenekarának ars poeticája szerint dalaikban a hagyományokat ötvözik a modern zenei elemekkel, ami számos kreatív távlatot nyit a ma emberének, hogy kifejezze a múltból és a jelen valóságából merített művészi gondolatait.